Arzatoare

Arzatoare, injectoare pentru cazane

Dezvoltarea retelei de distributie de gaze in anii ’60-’70 ai secolului 20 in majoritatea oraselor, a dus la aparitia primele arzatoare de gaze. Utilizarea gazelor naturale are urmatoarele avantaje:

  • Nu este necesara stocarea combustibilului
  • Arderea gazelor nu produce cenusa si, daca arzatorul este bine reglat, nici gudron. Curatarea arzatorului sau a camerei de ardere nu este necesara
  • Gazele de ardere au, comparativ cu alti combustibili conventionali, un procent scazut de CO2 si produc emisii scazute de noxe
  • Nu necesita fochist.
Automatul de ardere

Comanda unui arzator de gaze, de motorina sau mixt se face prin intermediul automatului de ardere, care indeplineste urmatoarele functii:

  • Inchiderea rapida a electro-ventilelor daca este activa o functie de siguranta
  • comanda / supravegheaza preventilarea, eliminand eventualele gaze nearse ramase in camera de ardere
  • La automat este cuplat un supraveghetor de flacara. In lipsa prezentei unei flacari automatul de ardere va inchide (intr-un timp de siguranta bine definit) electro-ventilele.
  • Daca presiunea gazelor e prea mica, automatul actioneaza prin intermediul presostatului de gaz de minim.

Arzatoare gaze

Pentru puteri termice <10 MW se folosesc arzatoare gaze monobloc cu suflanta integrata. La arzatoare foarte mari ventilatorul este amplasat separat de arzator. La aceste arzatoare mari se folosesc arzatoare mai mici pentru aprindere.

Arzatoare de gaze de putere mici <1 MW: au un reglaj simplu al puterii (uzual 2 trepte). La arzatoare mari reglajul puterii se face continuu (injectoare gaze modulante). Clapetele de reglaj pentru gaz si aer sunt cuplate mecanic. Reglajele exacte pentru gaze / aer se fac de catre tehnicianul de service dupa curbele afisate de pe un disc, urmarindu-se obtinerea unui exces de aer de circa 5 % (cu O2 reglat la 2 %).

La arzatoarele de gaze actuale interdependenta aer-gaz este reglata electronic. Clapetele de aer si gaz cuplate mecanic au fost inlocuite de clapete cu servomotor, care sunt comandate separat si coordonate de microprocesor.

Componente principale: automat comanda & siguranta; detector flacara (sonda ionizare); motor ventilator; turbina ventilator; transformator aprindere; presostat aer; tub flacara; ventil multibloc cu regulator presiune + filtru gaze.

Cele mai performante arzatoare gaze compacte sunt produsele Weishaupt WG10, WG20, WG30, WG40. In domeniul industrial cunoscute sunt arzatoarele pe gaze Weishaupt din gama Monarch (250-2.600 kW)

Rampa de gaze de la arzatoare

Rampa de gaze la arzatoare este compusa din dispozitive de reglare + siguranta, ce asigura o ardere sigura si controlata. Regulatorul de presiune trebuie sa mentina o presiune de alimentare constanta, indiferent daca presiunea de dinainte de regulator variaza. Odata cu variatia presiunii de gaze se schimba raportul procentual aer/gaze si exista riscul ca flacara de ardere sa devina instabila, iar in urma arderii sa se produca funingine si monoxid de carbon (CO).

Presostatului de gaze supravegheaza presiunea minima / maxima a gazului. In perioada de stand-by sau la pre-ventilare nu trebuie sa patrunda gaze in tubul de flacara, pentru ca exista riscul aparitiei unui bufnituri la pornirea arzatorului. De aceea trebuie ca ventilele electromagnetice din compozitia rampei sa inchida perfect etans. Pentru siguranta rampa de gaze are 2 ventile de gaze, a caror etanseitate este verificata inainte de pornire.

Injectoare motorina (CLU, pacura)

Pentru puteri termice <10 MW se folosesc injectoare monobloc. La injectoare mari (cu ventilator separat), care ard combustibil lichid cu viscos si greu de aprins (pacura, combustibil tip P), un arzator de gaze special asigura aprinderea. Injectoarele mici au preincalzitor electric duza.

Combustibilul lichid (motorina) trebuie pulverizat cat mai fin pentru ca arderea la injector sa se faca pe o suprafata mare. Emisii reduse de noxe se obtin printr-o temperatura de ardere scazuta.

Metode de pulverizare a motorinei: pulverizarea sub presiune sau rotativa.

Injectoare motorina compacte cunscute: Riello 40 si Gulliver. In domeniul arzatoarelor medii si industriale renumite sunt arzatoarele pe combustibil lichid (motorina) Weishaupt Monarch 400-2.600 kW

Arzatoare gaze sau injectoare motorina: toate sunt fara exceptie arzatoare moderne, sigure.

Exista si arzatoare mixte, ce functioneaza cu motorina si cu gaze.

Un comentariu la „Arzatoare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *